کشیدن ریشه دندان شکسته

فهرست مطالب

شکستگی دندان عارضه‌ای است که می‌تواند در اثر تصادف، ضربه، زمین خوردن، جویدن غذای سخت، پوسیدگی دندان و … رخ دهد. در هر کدام از این موارد، هیچ‌گونه تضمینی وجود ندارد که شکستگی به صورت صاف و تمیز یا کامل اتفاق بیفتد. از این رو در بسیاری از مواقع احتمال باقی ماندن ریشه دندان در لثه وجود دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا توضیحات بیشتر و کامل‌تری درباره کشیدن ریشه دندان شکسته، عوارض این کار و همچنین از طرف مقابل باقی ماندن این ریشه در داخل لثه در اختیار شما قرار دهیم.

ریشه دندان شکسته

شکستن دندان را می‌توانیم به ‌عنوان یک عارضه ناگوار بدانیم که ممکن است برای هر فردی پیش آید. در مواقعی که شکستگی به‌ صورت عموی و در اثر ضربه به شکل‌های مختلف رخ داده باشد، دندان به طور کامل از ریشه خارج نمی‌شود.

در این حالت بخشی از ریشه دندان در لثه باقی می‌ماند که نیاز به رسیدگی و یا درمان ریشه دندان خواهد داشت. دندان‌ها مقاومت و استحکام بالایی داشته و در قسمت پایه هم با ریشه‌های 4 شاخه به یکدیگر متصل هستند. از این رو می‌توانیم ادعا کنیم که احتمال باقی ماندن ریشه دندان در زمان شکستگی، بسیار بالا است و نیاز به رسیدگی دارد.

اقدامات بعد از شکسته شدن دندان

همان طور که می‌دانید، کشیدن دندان در بسیاری از مواقع با درد زیاد و خون‌ریزی همراه است؛ از این رو شما باید اقداماتی را انجام دهید که این حالات کاهش پیدا کرده و در وضعیت بهتر و مطلوب‌تری قرار بگیرد. درد دندان شکسته یک امر طبیعی است. در این بخش قصد داریم به معرفی کاربردی‌ترین اقداماتی بپردازیم که شما می‌توانید در این زمینه انجام دهید.

  • در ابتدا باید دندان شکسته شده را بلافاصله در ظرف شیر، سرم و یا آب بیاندازید تا امکان استفاده از آن برای ترمیم وجود داشته باشد.
  • دهان خود را شست‌وشو دهید.
  • در صورتی که شکستگی دندان باعث به وجود آمدن لبه تیز در دندان شده باشد، باید از تکه‌ای موم و یا آدامس استفاده کنید تا مانع از زخم شدن زبان یا بافت داخلی دهان شود.
  • برای جلوگیری از خون‌ریزی، توصیه می‌کنیم مقداری گاز استریل بر روی محل خون‌ریزی قرار داده و حدود 10 دقیقه فشار دهید تا در وضعیت بهتر و مطلوب‌تری قرار بگیرد.
  • کمپرس سرد برای کاهش میزان درد و تورم در این موقعیت کمک‌کننده بوده و شما می‌توانید استفاده کنید.
  • برای اقدامات درمانی و خارج کردن ریشه باقی‌مانده از دندان شکسته در لثه، توصیه می‌کنیم سریعا به دندان‌پزشک مراجعه نمایید.

کشیدن ریشه دندان شکسته

نشانه های وجود ریشه دندان شکسته در لثه

در برخی از مواقع ممکن است به سادگی نتوانیم تشخیص بدهیم که ریشه دندان در لثه باقی مانده یا اینکه به ‌صورت کامل خارج شده است. برای اینکه بتوانید به سراغ اقدامات درمانی موجود و کمک‌کننده در این زمینه بروید، در ابتدا باید بتوانید این موضوع را به درستی تشخیص دهید. علائم و نشانه‌هایی در این زمینه وجود دارند که شما می‌توانید با استفاده از آن‌ها به تشخیص این موضوع بپردازید و سپس به سراغ اقدامات بعدی بروید. از مهم‌ترین نشانه‌ها در این راستا می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • بروز درد و حساسیت در ناحیه دندان شکسته شده
  • ترشح چرک از لثه
  • تورم و قرمزی در لثه
  • بوی بد دهان
  • تورم صورت
  • سردرد و درد در زمان جویدن غذا
  • تب و لرز ناشی از عفونت
  • سستی و شل شدن دندان‌های اطراف

عوارض باقی ماندن ریشه دندان شکسته شده

شما می‌توانید با استفاده از علائم و نشانه‌هایی که در بخش قبلی معرفی کردیم، به تشخیص این عارضه بپردازید. در صورتی که اطمینان حاصل کردید که ریشه دندان شکسته شده در لثه باقی مانده است، باید سریعا به دندان‌پزشک مراجعه کرده و به سراغ اقدامات درمانی کمک‌کننده در این زمینه بروید. باقی ماندن ریشه در لثه دندان می‌تواند عوارض شدیدی و جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد که باید حتما از بروز آن‌ها جلوگیری شود. در این بخش به معرفی چند نمونه از شایع‌ترین خطرات و عوارض در این زمینه می‌پردازیم:

  • انتشار عفونت به استخوان و بروز آبسه
  • التهاب مزمن و عفونت لثه
  • التهاب استخوان
  • آسیب به دندان‌ها و لثه اطراف
  • درد مزمن و مشکل در جویدن
  • پریودنتیت شدید
  • از دست دادن دندان‌های سالم مجاور
  • تب و کاهش وزن

باقیماندن ریشه در دندان شکسته

روش های کشیدن ریشه دندان شکسته

همان‌طور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم، باقی ماندن ریشه دندان در لثه می‌تواند خطرات و عوارض شدیدی را به دنبال داشته باشد؛ از این رو به سرعت و در کوتاه‌ترین زمان ممکن باید به آن رسیدگی شده تا درگیر این حالات نشود. امروزه چند روش مختلف برای خارج کردن ریشه دندان از لثه وجود دارد که معمولا با توجه به شرایط بیمار و وضعیت ریشه و لثه، از آن‌ها استفاده می‌شود. در این بخش به معرفی روش‌های کاربردی موجود در این زمینه می‌پردازیم:

کشیدن ریشه دندان
در صورتی که شکستگی باعث آسیب رسیدن شدید به دندان شده باشد، به گونه‌ای که نتوان از طریق روش‌های ترمیمی مانند عصب‌کشی دندان و … اقدام کرد، باید ریشه از لثه خارج شود. کشیدن ریشه دندان یکی از روش‌های دندان‌پزشکی است که در این موقعیت مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این حالت بعد از تزریق بی‌حسی به ناحیه مورد نظر، از ابزارهای تخصصی دندان‌پزشکی استفاده شده و ریشه از لثه به ‌صورت کامل خارج می‌شود.

جراحی لثه
در برخی از مواقع ممکن است ریشه دندان در استخوان فک فرو رفته و یا اینکه توسط استخوان فک به ‌صورت کامل احاطه شده باشد. در چنین حالتی با روش کشیدن ریشه دندان، نمی‌توانیم اقدام به خارج کردن ریشه باقی‌مانده در لثه بکنیم و نیاز به اقدامات دیگری در این راستا خواهیم داشت. در این موقعیت دندان‌پزشک باید برش‌هایی را در بافت لثه ایجاد کند تا بتواند به ریشه باقی‌مانده، دسترسی داشته باشد.

در مرحله بعدی با استفاده از ابزار مخصوص این کار، ریشه را با دقت بدون آسیب زدن به سایر بافت‌های اطراف از لثه خارج می‌کند. بعد از خروج ریشه باید لثه به ‌صورت کامل بخیه زده شود. این روش تحت عنوان جراحی لثه شناخته شده و باید توسط یک دندان‌پزشک مجرب انجام شود تا هیچ عارضه‌ای را برای شما به دنبال نداشته باشد.

کشیدن ریشه دندان درد دارد

مراقبت های بعد از کشیدن ریشه دندان شکسته

در برخی از مواقع کشیدن ریشه دندان نیاز به جراحی داشته و یک فرایند درمانی سخت محسوب می‌شود که نیاز به نمایش مخصوصی دارد. از این رو باید درباره اقدامات بعد از خارج کردن ریشه درمان اطلاعات کاملی داشته باشید تا بتوانید به بهترین نحو ممکن از محل مورد نظر مراقبت کرده و از بروز عوارض ممکن در این زمینه، جلوگیری کنید. از مهم‌ترین اقداماتی که در این راستا باید انجام دهید می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • در محل دندان کشیده شده باید گاز استریل قرار بگیرد.
  • در ساعات اولیه بعد از خارج شدن ریشه دندان از کمپرس یخ استفاده شود.
  • بعد از 24 ساعت باید از حوله گرم استفاده شود.
  • در چند روز اول بعد از کشیدن ریشه دندان شکسته شده، باید از مصرف دخانیات خودداری شود.
  • در روزهای ابتدایی توصیه می‌شود از غذاهای نرم استفاده شود.
  • بعد از حدود دو ماه محل دندان بهبود پیدا کرده و توصیه می‌شود برای معاینه به دندان‌پزشک مراجعه شود.

پس از اینکه محل ریشه خارج‌شده به‌ صورت کامل بهبود پیدا کند، می‌توانید به سراغ نمایش مربوط به جایگزین کردن دندان بروید. اغلب متخصصان در این زمینه ایمپلنت دندانی را توصیه می‌کنند تا بتوانید با استفاده از آن جای خالی دندان مورد نظر را پر کنید.

جمع بندی

دندان‌ها در عین مقاومت و استحکام بسیار بالا، امکان دارد که برخی از مواقع در اثر وارد شدن ضربه‌های مختلف، دچار شکستگی شوند. در این حالت، ریشه دندان شکسته شده ممکن است درون لثه باقی بماند؛ از این رو نیاز به اقدامات درمانی است تا این ریشه خارج شده و از بروز خطرات و عوارض جلوگیری شود.

در بخش‌های قبلی به‌ صورت کامل به بررسی بروز این حالت و نشانه‌های آن پرداختیم. همچنین تمام اقدامات درمانی و روش‌هایی که برای خارج کردن ریشه دندان وجود داشته و مورد استفاده قرار می‌گیرند را معرفی کردیم. ضمن اینکه اقدامات بعد از خارج کردن ریشه دندان را نیز بیان کردیم تا شما با رعایت آن‌ها بتوانید دوران نقاهت بهتری را پشت سر بگذارید.

فیسبوک
تلگرام
واتساپ
ایمیل
لینکدین
توییتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر نفیسه امامی

دریافت مشاوره رایگان از دکتر نفیسه امامی

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را با دقت تکمیل نمایید.