برای درمان عفونت لثه چه کاری باید انجام دهیم؟

فهرست مطالب

عفونت لثه را می‌توانیم به ‌عنوان یکی از شایع‌ترین مشکلات دهان و دندان بدانیم که ممکن است برای افراد پیش آید. اغلب افراد بر این باورند که لثه‌ها، بافتی هستند که وظیفه نگهداری دندان‌ها را به عهده داشته و هیچ نیازی به مراقبت ندارند، اما باید بگوییم که این باور به ‌صورت کلی اشتباه است

لثه را نمی‌توانیم تنها یک بافت نگه‌دارنده بدانیم و در صورتی که مراقبت از آن به‌ خوبی انجام نشود، ممکن است درگیر بیماری‌ها و عفونت لثه شوید. در ادامه این مطلب از وب سایت دکتر نفیسه امامی همراه ما باشید تا با درمان عفونت لثه و تمام نکات موجود در این زمینه، بیشتر آشنا شویم.

 

علائم عفونت لثه و تشخیص آن

قبل از اینکه به سراغ درمان عفونت لثه و راهکارهای موجود در این زمینه برویم، لازم است تا اطلاعات کاملی درباره علائم این بیماری به دست آوریم. می‌دانیم که تشخیص بیماری نصف درمان است، پس در ابتدا باید از طریق علائم این بیماری، آن را به درستی تشخیص دهیم.

علائم التهاب یا عفونت لثه، بسته به ‌شدت و محل آن، ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند. در اولین مرحله از این بیماری، تنها شاهد التهاب لثه خواهیم بود و هنوز عفونتی به وجود نیامده است.

ادامه‌دار شدن این حالت می‌تواند به منجر به عفونت و یا بیماری‌های پیشرفته‌تر در این زمینه شود. در اغلب مواقع پس از مدتی شاهد لثه‌های قرمز شده و پف کرده خواهیم بود که ممکن است خون‌ریزی هم داشته باشند. اصلی‌ترین علائم عفونت لثه که می‌توانند در تشخیص این عارضه به شما کمک کنند به شرح زیر هستند:

– احساس درد در زمان جویدن غذا

– حساسیت بیشتر دندان‌ها

– خون‌ریزی بعد از مسواک زدن

– لق شدن دندان‌ها

– عقب رفتن لثه

– بوی بد دهان

– ایجاد آبسه بر روی لثه

– متورم شدن لثه

– ترشح چرک در دهان

درمان عفونت لثه

 

علت به وجود آمدن عفونت لثه

آشنایی با علت بروز التهاب یا عفونت لثه، می‌تواند به شما کمک کند تا اقدامات لازم در این زمینه برای پیشگیری را انجام دهید. به‌ صورت کلی عوامل مختلفی وجود دارند که در این زمینه مؤثر بوده و ممکن است باعث بروز التهاب و یا عفونت در لثه افراد شوند. از بین این عوامل مختلف می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

– عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

– دیابت

– جرم دندان‌ها

– کج بودن دندان‌ها

– استرس و اضطراب

– سیگار کشیدن

– تغییرات هورمونی

– ضعف در سیستم ایمنی بدن

– مصرف داروهایی که باعث خشکی دهان می‌شوند

 

درمان عفونت لثه با روش‌های خانگی

شیوع زیاد عفونت لثه، باعث شده تا روش‌ها و راهکارهای درمانی متنوعی هم برای آن عرضه شوند که افراد می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. توجه داشته باشید که این راهکارها نمی‌توانند تأثیر چندانی بر روی عامل ایجاد کننده عفونت داشته باشند و تنها به ‌عنوان تسکین‌دهنده درد و التهاب از آن‌ها استفاده می‌شود. از این رو توصیه می‌کنیم که بعد از تسکین درد، برای از بین بردن کامل التهاب و عفونت لثه، حتما به دندان‌پزشک در این زمینه مراجعه کنید.

برخی از بهترین و مؤثرترین راهکارهای درمانی خانگی که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرند، به شرح زیر هستند:

استفاده از آب نمک برای درمان عفونت لثه
نمک خاصیت آنتی باکتریال دارد و از این رو می‌تواند باعث تسکین درد و عفونت شود. توجه داشته باشید که برای تأثیرگذاری هرچه بیشتر این روش، باید از آب‌نمک غلیظ استفاده کنید که درصد نمک آن به میزان قابل ‌توجهی بیشتر از آب باشد. دو یا سه مرتبه در روز، آب‌نمک غلیظ را قرقره کنید تا بتوانید متوجه تأثیر آن در این زمینه شوید.

درمان عفونت لثه با جوش شیرین
استفاده از جوش‌شیرین هیچ‌گونه پشتوانه علمی در این زمینه ندارد، اما به علت قدمت بسیار بالای این روش و عدم به وجود آمدن آسیب برای دندان‌ها و لثه‌ها، شما می‌توانید با اطمینان خاطر کامل و بیشتر از این ماده استفاده کنید. برای بهره بردن از جوش‌شیرین کافی است مقداری از این ماده را با آب گرم ترکیب کرده و بعد از هر بار مسواک زدن، دهان خود را با ترکیب به‌دست‌آمده به‌ صورت کامل بشویید.

درمان عفونت لثه یا زردچوبه
یکی دیگر از مواد آنتی‌اکسیدان که می‌تواند باکتری‌های عفونت‌زا را از بین ببرد، زردچوبه است. در این راستا باید یک‌چهارم قاشق مرباخوری زردچوبه را با مقداری آب ترکیب کرده و خمیر حاصل‌شده را بر روی محل عفونت لثه خود بمالید. سپس 5 دقیقه به آن زمان داده و خمیر را از روی لثه بشویید. چنانچه به این خمیر، مقداری نمک، روغن خردل و ویتامین ای اضافه کنید، اثرگذاری آن تا حد زیادی بیشتر خواهد شد.

استفاده از روغن‌های گیاهی برای درمان عفونت لثه
دیگر روشی که برای درمان التهاب و عفونت لثه به ‌صورت خانگی وجود دارد و تا حد زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد، به کار بردن روغن‌های گیاهی است. قرقره این نوع از روغن‌ها می‌تواند باعث از بین بردن تورم و التهاب در لثه‌ها شود.

برای استفاده از این روغن‌ها باید یک قاشق غذاخوری از آن‌ها را با مقداری آب ترکیب کنید تا رقیق شود. سپس محلول به‌دست‌آمده را روزانه حدود 20 تا 30 دقیقه در دهان خود بچرخانید. بعد از استفاده از روغن‌های گیاهی حتما مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید. روغن‌های نارگیل، میخک، آفتابگردان، کنجد و … اثرگذاری فوق‌العاده بالایی برای درمان عفونت لثه دارند.

روش های درمان عفونت لثه

 

درمان کلینیکی عفونت لثه

حال که به ‌صورت کامل با علائم این بیماری برای تشخیص و همچنین عوامل بروز آن برای پیشگیری، آشنا شدیم، لازم است تا وارد بحث درمان عفونت لثه شویم. امروزه راهکارها و روش‌های مختلف و گوناگونی برای درمان عفونت لثه وجود دارند که می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. انتخاب درست‌ترین روش در این زمینه حتما باید توسط دندان‌پزشک باتجربه انجام شود تا در روند درمان، هیچ‌گونه آسیبی به دندان‌ها و سایر بخش‌های لثه شما وارد نشود.

در این زمینه باید بگوییم که درمان عفونت لثه تا حد زیادی به میزان التهاب و درجه عفونت آن بستگی دارد و بر این اساس شما می‌توانید بهترین روش درمانی را انتخاب کنید. در برخی از مواقع که عفونت لثه در حد جزئی باشد، امکان درمان با استفاده از روش‌های خانگی وجود دارد، اما برای عفونت‌های کلی و بیشتر، حتما باید به مطب دندان‌پزشک مراجعه کنید. در این بخش چند نمونه از راهکارها و روش‌های درمانی را به شما ارائه می‌دهیم تا اطلاعات بیشتر و گسترده‌تری در این زمینه به دست آورید.

استفاده از دهان‌شویه
دهان‌شویه‌های مختلفی توسط برندهای گوناگون در بازار وجود دارند که شما می‌توانید برای درمان عفونت لثه از آن‌ها استفاده کنید. در صورتی که عفونت لثه شما از نوع شدید و گسترده نباشد، دندان‌پزشک می‌تواند با تجویز یک دهان‌شویه مناسب و سازگار با وضعیت لثه و دندان‌ها شما، به بهبود وضعیت عفونت، کمک کند.

توجه داشته باشید که استفاده از دهان‌شویه، به ‌عنوان یک راهکار کمکی محسوب شده و دندان‌پزشک ممکن است از روش‌های مکمل دیگری هم برای درمان کامل عفونت لثه استفاده کند.

تجویز آنتی‌بیوتیک برای درمان عفونت لثه
بدون شک یکی از اولین و کارسازترین روش‌های درمان عفونت لثه، استفاده آنتی‌بیوتیک یا همان چرک‌خشک‌کن‌های مختلف است. چرک‌خشک‌کن‌های مختلفی با قدرت‌های متفاوت وجود دارند که دندان‌پزشک می‌تواند با توجه به ‌شدت عفونت لثه، از آن‌ها استفاده کند. توجه داشته باشید که به‌ هیچ عنوان شما نباید از آنتی‌بیوتیک‌ها به ‌صورت خودسر استفاده کنید.

مصرف این داروها در هر شرایط نیاز به تجویز پزشک دارد. این داروهای ضدالتهاب و ضد عفونت معمولا به‌ صورت قرص، کپسول، آمپول، محلول و … وجود داشته و بنا به تشخیص دندان‌پزشک، برای بیمار تجویز می‌شوند تا مشکل یا آسیب دیگری را برای فرد به دنبال نداشته باشند.

جرم‌گیری و پاکسازی دندان
همان‌طور که در بخش‌های قبلی هم اشاره کردیم، عفونت دندان به دلایل مختلفی ممکن است به وجود آید. یکی از این دلایل جرم زیاد دندان‌ها و یا پلاک دندانی است. از این رو در روند درمان عفونت لثه، دندان‌پزشک در اولین قدم باید دندان‌های بیمار را به ‌صورت کامل معاینه کند. در صورتی که جرم و آلودگی زیادی بر روی دندان‌های بیمار وجود داشته و همین موضوع باعث بروز عفونت در لثه‌ها شده باشد، باید برای از بین بردن این آلودگی‌ها اقدام کرد.

دندان‌پزشک می‌تواند از روش‌های حرفه‌ای، بدون واردکردن آسیب به دندان‌ها و سایر بافت‌های دندانی، این کار را انجام دهد. در ادامه روند درمانی باید با استفاده از آنتی‌بیوتیک‌های موجود در این زمینه برای از بین بردن چرک و عفونت به ‌صورت کامل، استفاده کرد.

عمل جراحی برای درمان عفونت شدید لثه
در برخی مواقع به دلایل مختلف مانند اقدام دیرهنگام و … ممکن است عفونت لثه پیشروی زیادی کرده باشد و راهکارهای معرفی‌شده در این زمینه، کارایی چندانی برای درمان آن نداشته باشند. در این حالت دندان‌پزشک باید از جراحی برای از بین بردن عفونت و درمان التهاب استفاده کند.

در چنین حالت‌هایی ممکن است مشکل اصلی عفونت در کانال‌های ریشه دندان (درمان عفونت ریشه دندان) باشد که این میزان از عفونت را به همراه داشته‌اند. از این رو قبل از اینکه روند جراحی آغاز شود، بهتر است که بیمار توسط یک متخصص ریشه هم به ‌صورت کامل معاینه شده و گزارش کاملی از وضعیت او دریافت شود.

پشگیری از عفونت لثه

سخن پایانی

عفونت لثه را می‌توانیم به ‌عنوان یکی از بیماری‌های رایجی که برای لثه به وجود می‌آید، بدانیم. این بیماری اغلب با درد، تورم، خون‌ریزی لثه و علائم مختلفی همراه است. علائم اصلی این بیماری را در بخش‌های قبلی به ‌صورت کامل معرفی کردیم تا شما اطلاعات کاملی درباره آن‌ها داشته باشید.

التهاب یا عفونت لثه به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شده و به مرور، گسترش پیدا کند. چند نمونه از اصلی‌ترین عوامل ایجاد کننده این بیماری را معرفی کردیم. راهکارهای خانگی و کلینیکی مختلفی برای درمان التهاب و عفونت لثه وجود دارند که در بخش‌های قبلی، به راهکارهای کاربردی و نتیجه‌بخش هر دو مورد اشاره کردیم.

فیسبوک
تلگرام
واتساپ
ایمیل
لینکدین
توییتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکتر نفیسه امامی

دریافت مشاوره رایگان از دکتر نفیسه امامی

جهت دریافت مشاوره رایگان فرم زیر را با دقت تکمیل نمایید.