دنداندرد یکی از بدترین دردهایی است که هر فردی میتواند در طول عمر خود با آن مواجه شود. حتی در برخی مواقع و در صورت عدم رسیدگی بهموقع، آنقدر درد شدید و طاقتفرسایی خواهد داشت که باعث اختلال در تمرکز فرد و عملکرد او میشود. این درد میتواند به صورت کاملاً ناگهانی باشد.
زمانی که خوابیدهاید و ناگهان در نیمههای شب با درد وحشتناکی بیدار میشوید. یا اینکه تنها لیوانی آب خنک مینوشید و یکی از دندانهایتان شدیدا تیر میکشد. اینها مثالهایی هستند که میتواند از وجود مشکل در یکی از دندانهایتان خبر دهد. شاید این مشکل ناشی از عفونت دندان باشد.
برای بررسی نشانههای عفونت دندان و چگونگی برطرف کردن آن در ادامه این مطلب از وب سایت دکتر نفیسه امامی با ما همراه شوید.
منظور از عفونت دندان چیست؟
عفونت دندان از عفونت باکتریایی ناشی میشود و به صورت یک حفره چرکی است. عفونت میتواند در نوک ریشه و در لثه اتفاق بیفتد که به اولی عفونت پری آپیکال و دومی عفونت پریودنتال میگویند. دندانپزشک برای درمان عفونت، آن را تخلیه میکند و در مواردی که نگهداشتن دندان دیگر بیفایده باشد، آن را میکشد.
اگر به عفونت دندان مبتلا شدهاید باید برای درمان آن خیلی سریع اقدام کرده و گرنه عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت. در ادامه مطلب به بررسی چگونگی تشخیص عفونت دندان میپردازیم.
برای بررسی دلایل عفونت ریشه دندان کلیک کنید.
نشانههای عفونت دندان
از رایجترین نشانههای عفونت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– احساس طعمی ناخوشایند در دهان: بوی بد دهان و احساس طعم ناخوشایند در دهانتان در هنگام غذا خوردن یا در حالت عادی، یکی از نشانههای وجود عفونت در دندانهاست.
– حساسیت به خوردن و نوشیدن غذاهای گرم و یا سرد: در این حالت با خوردن غذاهای بسیار سرد یا بسیار گرم و حتی شیرینیها درد شدیدی را در دندانهای خود احساس میکنید. این مسئله نشاندهنده عفونت دندان و احتمالاً گسترش آن در لثه شماست.
– درد شدید در ناحیه موردنظر: این درد میتواند بهصورت ضربان دار باشد که حتی با خوردن قویترین مسکنها آرام نخواهد شد.
– داشتن مشکل در بلعیدن غذا: در این مواقع به دلیل احساس درد و ناخوشایندی که در دندان آسیبدیده دارید، نمیتوانید بهخوبی غذا را بجوید و آن را ببلعید.
– تب: تب از نشانههای گسترش عفونت دندان در دیگر قسمتهای بدن است و خیلی سریع باید برای درمان اقدام کنید.
– تورم در صورت یا گردن: برخی از نشانههای عفونت لثه از طریق تورم صورت یا گردن خود را نشان میدهند که در این حالت اغلب ناحیه موردنظر دردناک است.
– حساسیت غدد لنفاوی و متورم شدن آنها در زیر فک و گردن: در برخی افراد این مشکل با حساس شدن غدد لنفاوی زیر گردن خود را نشان میدهد.
– تیره شدن رنگ دندان: تغییر رنگ دندان و تیره شدن آن از رایجترین نشانههای وجود عفونت در آن است.
دلایل آلوده شدن دندان به عفونت
ایجاد عفونت در دندانها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. تورم یا احساس درد شدید میتواند از رایجترین نشانههای عفونت دندان باشد. درمانهای کانال ریشهای که قبلاً انجام دادهاید میتواند یکی از دلایل عفونت دندان باشد. با رشد باکتریها در این ناحیه عفونت ایجاد میشود.
دقت کنید که عفونت دندان و عدم اقدام برای درمان بهموقع آن بسیار خطرناک است؛ زیرا احتمال سرایت عفونت به دیگر قسمتهای بدن و به وجود آمدن مشکلات جدی وجود دارد. از این رو لازم است تا نسبت به شناخت علائم عفونت آگاهی کامل را داشته باشید. شناخت این بیماری منجر به درمان فوری آن خواهد شد.
چگونگی تشخیص سرایت کردن عفونت دندان به دیگر قسمتهای بدن
در صورت ظاهر شدن نشانههای عفونت دندان و جدی نگرفتن آنها، احتمال سرایت عفونت به دیگر قسمتهای بدن وجود دارد. با گسترش عفونت در بدن، سلامتی و زندگی شما به طرز وحشتناکی تهدید خواهد شد. در صورت عدم رسیدگی به مشکل عفونت دندان با بروز علائم زیر، احتمالاً عفونت را به دیگر قسمتهای بدن خود راه دادهاید:
– احساس خستگی و سردرد
– لرز
– تعریق
– تب
– سرگیجه
– تورمی که از بلعیدن و باز شدن کامل دهان جلوگیری کند.
– تورمی که تنفس شما را مختل کند.
– گیجی
– احساس سبکی سر
– احساس عطش
– افزایش میزان تنفس و ضربان قلب
– اسهال و استفراغ
– درد معده
کلینیک تخصصی درمان مجدد ریشه دندان (ری اندو) | دکتر نفیسه امامی
نگرانیهای سرایت عفونت دندان به دیگر قسمتها
در برخی شرایط شما باید نسبت به سرایت عفونت دندان به دیگر قسمتها نگران باشید و هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. تب شدید از رایجترین نشانههای انتقال عفونت به دیگر قسمتهای بدن است. میزان درجه تب در سنین مختلف متفاوت است.
احساس درد در قفسه سینه و تنفس دشوار نیز میتواند نشاندهنده سرایت عفونت باشد. این حالت بسیار نگرانکننده است و زندگی شما را درخطر میاندازد. درد در موقع ادرار کردن، وجود بثورات پوستی، نداشتن تمرکز، حساسیت به نور و احساس سردرگمی ذهنی از علائم نگرانکننده نسبت به سرایت عفونت و پخش شدن آن به دیگر قسمتهای بدن است.
زمان مراجعه به پزشک برای درمان عفونت دندان
زمانی که هرکدام از نشانههای عفونت دندان که در بالا به آنها اشاره شد را مشاهده کردید، باید هر چه سریعتر برای مراجعه به دندانپزشک اقدام کنید. اگر صورت یا گردنتان ورم کرد و دچار تب و لرز شدید باید خیلی سریع به اورژانس مراجعه کنید. با مشاهده هر کدام از علائم سرایت عفونت، مراجعه به پزشک و اورژانس الزامی است.
راههای تشخص عفونت دندان توسط دندانپزشک
دندانپزشک با معاینه دندانها و استفاده از روشهای زیر به وجود عفونت پی میبرد:
– زدن ضربه به دندانها: دندان دارای عفونت نسبت به فشار و لمس شدن حساسیت نشان میدهد.
– تصویربرداری اشعه ایکس: با کمک عکس رادیولوژی میتوان به وجود عفونت دندان و گسترش آن پی برد.
– سی تی اسکن: درصورت سرایت عفونت به قسمتهایی از گردن، احتمالا درخواست سی تی اسکن برای بررسی شدت آن وجود دارد.
علل عفونت دندان
علت ایجاد انواع عفونت دندان از باکتریها ناشی میشود. در بخشهای قبل توضیح دادیم که دو نوع عفونت پریآپیکال و پریودنتال داریم که دلیل به وجود آمدن هر یک را در ادامه توضیح میدهیم:
- عفونت پریآپیکال
سوراخهای ریزی که به دلیل پوسیدگی لایه بیرونی دندان به وجود آمدهاند، راهی برای ورود باکتریها به لایههای درونی هستند. درنتیجه پوسیدگی گسترش پیداکرده و به بافت نرمتر دندان میرسد. با ادامه روند پوسیدگی، سوراخ به پالپ نرم داخلی دندان نفوذ مییابد و آن را عفونی میکند. نام این پدیده، پالپیت است. زمانی که پالپیت پیشرفته شود، باکتریها به استخوان نگهدارنده دندان نفوذ پیدا میکنند و درنتیجه یک عفونت پریآپیکال ایجاد میشود. - عفونت پریودنتال
باکتریهای درون پلاک میتوانند لثهها را آلوده کنند و پریودنتیت ایجاد شود. با ملتهب شدن لثهها، بافت اطراف ریشه دندان از پایه آن جدا میشود. زمانی که رباط پریودنتال از ریشه جدا شود، شکاف کوچکی ایجاد خواهد شد که تجمع باکتریها درون آن باعث ایجاد آبسه میشود.
راههای پیشگیری از عفونت دندان
با اقدامات پیشگیرانه در برابر پوسیدگی دندان میتوان از ایجاد عفونت و آبسه جلوگیری کرد. برای جلوگیری از ابتلا به پوسیدگی دندان، اقدامات زیر را انجام دهید:
- مراجعه منظم برای معاینه به دندانپزشک داشته باشید.
- از آب حاوی فلوراید استفاده کنید.
- فضای بین دندانهای خود را با نخ دندان تمیز کنید.
- حداقل دو بار در طول روز مسواک بزنید.
- هر سه ماه یک بار مسواک خود را عوض کنید.
- از دهانشویه حاوی فلوراید برای ایجاد لایه محافظ روی دندانهای خود استفاده کنید.
- تا جای ممکن از خوردن تنقلات و نوشیدیهای شیرین اجتناب کنید و غذاهای سالم مصرف کنید.
چگونگی درمان عفونت دندان
زمانی که با مشاهده علائم عفونت دندان به دندانپزشک مراجعه میکنید، دندانپزشک یکی از کارهای زیر را برای شما انجام میدهد:
– باز کردن آبسه و تخلیه کردن آن: در آبسه یک برش کوچک میزند تا چرک درون آن تخلیه شود و آن را با آبنمک شستشو میدهد.
– درمان کردن کانال ریشه: با این شیوه درمانی میتوان تمام عفونتها را برطرف کرد و حتی تا جای ممکن دندان را نجات داد. در این حالت با سوراخ کردن دندان، بافت مرکزی آن خارج میشود. بعد محفظه پالپ و کانالهای ریشه پرشده و در صورت نیاز روی دندان را روکش میکنند. با مراقبت صحیح از دندان ترمیمشده میتوانید تا آخر عمرتان از آن استفاده کنید.
– کشیدن دندان آسیبدیده: در صورتی که امکان نجات دادن دندان آسیبدیده نباشد، دندانپزشک آبسه را تخلیه کرده و دندان را میکشد.
– تجویز آنتیبیوتیک: اگر عفونت تنها در ناحیه آبسه باشد بهاحتمالزیاد دندانپزشک برای شما آنتیبیوتیک تجویز نکند، اما با گسترش عفونت در فک و دیگر نواحی حتماً باید آنتیبیوتیک مصرف کنید.
روشهای کاهش درد ناشی از عفونت دندان
در بیشتر مواقع امکان مراجعه سریع به دندانپزشک وجود ندارد و باید چند روزی را برای ملاقات او منتظر بمانید یا اینکه در مسافرت هستید و نمیتوانید برای مراجعه به دندانپزشک کاری انجام دهید. در این شرایط بهتر است با روشهای کاهش درد ناشی از عفونت دندان آشنا شوید.
دقت کنید که این روشها اصلاً درمان قطعی نیستند و تنها درد شما را تسکین میدهند. ازجمله روشهای کاهش درد ناشی از عفونت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از مسکنها مانند استامینوفن و ایبوپروفن
- اجتناب از مصرف نوشیدنیهای بسیار سرد یا بسیار گرم
- مصرف غذاهای نرم
- با سمتی که دندان آسیبدیده قرار دارد، غذا نجوید.
درمان خانگی عفونت دندان
عفونت دندان حتماً باید توسط دندانپزشک درمان شود، اما اگر فعلاً دسترسی به دندانپزشک را ندارید میتوانید برای بهتر شدن اوضاع از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- قرقره کردن ترکیب آب ولرم با نمک و آبلیمو
- استفاده منظم از دهانشویه برای شستن دهان
- مصرف مسکنها تنها در زمان احساس درد شدید
- قرار دادن کمپرس سرد روی صورت برای کنترل تورم و درد
- مصرف دمنوشهایی که خاصیت تسکیندهندگی دارند.
جمعبندی
ما در این مقاله سعی کردیم تا تمام نشانههای عفونت دندان را بررسی کنیم. شما حتماً باید نسبت به این نشانهها آگاهی کامل را داشته باشید که با مشاهده هرکدام، خیلی سریع برای درمان به دندانپزشک مراجعه کنید. در صورت عدم توجه به نشانهها و پخش عفونت و ظاهر شدن علائم آن، باید خود را به پزشک یا اورژانس برسانید. البته با مراقبتهای منظم و اجتناب از کارهای آسیبزا میتوانید از بروز عفونت دندان تا حد ممکن جلوگیری کنید.